Geçen hafta eğitim için Fransa’nın Megeve kasabasındaydım. İsviçre sınırına çok yakın olan bu doğa harikası kayak mekanının sonbaharda da görülmeye değer olduğunu söylemeliyim. Mont Blanc dağı manzaralı, şirin köy evleri ile çevrili Alpaga Hotel & Spa ‘da kaldık.
Peak Teams adlı firma tarafından verilen liderlik eğitiminde moderatörümüz, yıllardır ilgimi çeken beynimizin çalışma presipleri üzerine yapılan detaylı araştırmaları paylaşarak başladı sunumuna. Bu eğitimin temel hedefi, insanların düşünce kalıplarını daha iyi anlayan liderlerin, verimli ve üretken takımlar oluşturmasını sağlayacak donanıma sahip olmalarını sağlamaktı. Eğitim Everest Dağı’na tırmanan en genç Avusturalyalı dağcı olan Rex Pemberton’un hikayesi ile devam etti. Söylememe gerek yok, Rex’in tırmanışı da başlı başına bir liderlik örneği.
Gelelim eğitimin alt başlıklarına;
Düşünce Gücü
Pozitif düşünce ve davranışların var olduğu ortamların öğrenmeyi kolaylaştırdığı bilimsel olarak ispatlanmış. Stresli ortamlardaki deneklerle yapılan testler, kontrol grupları ile karşılaştırıldığında sonuçlar açıkça görünüyor. Bulunduğumuz ortamın güvenli ve pozitif ilişkilerle örülü olması beynimizin daha kolay çözüm üretebilmesi ve yaratıcı olabilmesi için gerekli zemini hazırlıyor.
Beynimiz Nasıl Çalışıyor?
Beyin, kararları en az enerji harcayacağı şekilde almak istediği için otomatik olarak önceden oluşturulmuş yollara yöneliyor. Tam da bu sebeple geçmişten gelen düşünce kalıpları ile hareket etmeyi tercih ediyoruz. Oluşturulmuş eski bağlantıları kullanmak, hem hızlı hem verimli yani minimum enerji harcıyor beynimiz. Bisiklet ya da araç kullanırken alışkanlıkla ilerlediğimiz, otopilottaki halimizi bu duruma örnek olabilir.
Ancak meraklı bir şekilde araştırma yaptığımızda, yeni birşeyler öğrendiğimizde, beynimiz yeni düşünce yolları oluşturuyor, kalıplardan uzaklaştırıyor. Alışkanlıklarımızla hareket ettiğimizde hep aynı noktaya varıyoruz, üstelik de bunların bilinçli kararlarımız olduğunu sanıyor, bir nevi sürükleniyoruz.
Araştırmalara göre en verimli çalışma ortamları açık alanlar. Doğanın içinde çalışmak ne güzel olurdu ama biz plaza insanları gökyüzünü gören camlı ortamlarla idare edeceğiz gibi görünüyor. Çalıştığımız küçük kubikleri , hatta kutu gibi toplantı odalarını düşününce neden kendimizi bir sarmalda hissettiğimize şaşmamak gerek. Spor yapmanın ve temiz havanın beyin fonksiyonlarını düzenlemeye ve yaratıcı düşünmeye etkisi çok fazla.
Eğitimde önerilen kitaplardan birini okumaya başladım. John Medina Beyin Kuralları.
Everest Tecrübesi
Rex 16 yaşındayken Everest Dağı’na tırmanmayı koyuyor kafasına ve ailesine anlatıyor bu isteğini. Ailesi, Rex’in bu isteğini ve çabasını destekliyorlar. “SBS, OKS, TBS, ÖSS sınavları ne olacak? Üniversiteye girmen lazım.” demiyorlar herhalde? Rex bu motivasyonla sponsorluk arayışına giriyor ve uğraşıp didinip bir sponsor buluyor. Bu adımlar bize iş yaşantısında hedefe kilitlenme ve odaklanma ile neler başarılabileceğinin örneği olarak alt metinde veriliyor.
Eğitimin devamında, dağa çıkış için nasıl bir takım çalışması gerektiği, kısıtlı kaynakların yönetimi ve kriz durumlarının nasıl bir strateji ile bertaraf edildiği anlatıldı. Yol boyu yaşananlar ve karşılaşılan sorunların farklı liderlik stratejileri ile aşılması oldukça ilham vericiydi. Uygulanan yöntemler, iş dünyasında yaşananlarla ilişkilendirilerek örneklerin daha etkin olması sağlandı.
Beynin 10-15 dakikadan fazla konstre olmasının güçlüğünü bildikleri için standart bir eğitimden daha renkli, ilginç videolarla dolu güzel bir eğitim formatı oluşturmuşlar. Gelelim son soruya; “Yarın buradan ayrıldığınızda neyi farklı yapacaksınız?” Her zaman sorulması gereken güzel bir soru bu. Eğitimlerden, kitaplardan ya da farklı bilgi kaynaklarından aklımızda kalan %5-10’luk tortunun günlük yaşama aktarılan kısmı bilgiyi değerli kılıyor. Teorik bazda kalan uygulama alanı olmayan bilgi yavaş yavaş siliniyor hafızadan. Ben de seçtiğim bir iki farklılığı hayata geçirmeye çalışacağım. Pozitif yaklaşım ve otomatik pilottaki düşünce kalıplarını keşfedip değiştirmeye çalışmak gibi. Alışkanlıklarla başetmek en zoru.